přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

středa 23. dubna 2014

Analýza developerského trhu v Praze v prvním kvartálu 2014


První čtvrtina letošního roku navazuje na vysoké tempo předchozího období loňského roku a prodeje nových bytů se drží na vysoké úrovni. V první čtvrtině tohoto roku bylo prodáno 1350 nových bytů, což jsou čísla publikovaná již dříve ve společné analýze firem Trigema, Ekospol a Skanska Reality. 

Ty se průzkumu trhu věnují dlouhodobě a nyní spojili své síly pro získání nejkompletnějších údajů o pražském rezidenčním trhu. Oproti stejnému období minulého roku to znamená tříprocentní nárůst (1315 bytů). V nabídce pražských developerů je v tuto chvíli 6450 dostupných bytů.


Z dalších rozpracovaných ukazatelů vyplývá, že se zásoba volných bytů již přes rok pohybuje na hranici 6000 volných bytů. Při započítání skupiny bytů, které nejsou volné ani prodané (poptané, ústně rezervované, blokované apod.), se jedná o 6450 dostupných bytů. S proběhlou vlnou dokončovaných projektů se nepatrně rozšířily skupiny dostupných dokončených bytů na 2636 a skupiny 24+ (tzv. ležáky – dostupné, dokončené déle než 24 měsíců) na 1111 bytů.


Jedním z probíraných témat byl také vliv NOZ na prodej nových bytů. „Podle předpokladů by se po aplikaci NOZ do ceníků developerských projektů měla skokově snížit průměrná cena, neboť se zahrnutím sklepa a plochy pod nosnými konstrukcemi zvýší podlahová plocha bytů,“ poznamenává Marcel Soural k aktuálním problémům na trhu. Jedním dechem však dodává: „bohužel se tak děje maximálně u třetiny projektů na trhu, a tak si budeme muset na snížení průměrných cen na celém trhu ještě počkat.“


Průměrná cena na trhu se totiž znovu zvýšila jen minimálně – o 0,2 % – a usadila se na 61 430 Kč / m2. Odůvodnění nabízí Marcel Soural několik: „Postupné zdražování absolutní ceny bytů, započítávání zvýšené sazby DPH na pozemky (cca 2 %), možné dlouhodobé vydávání podlahové plochy bytu za obytnou a zmíněný pomalý převod výměr odpovídajících platným předpisům.“


Jediná skupina bytů, u které lze s vysokou pravděpodobností tvrdit, že jsou dotčeny přechodem na NOZ, jsou byty v devíti nově prodávaných projektech. Průměrná cena 990 nových bytů se snížila o 5,5 % na 54 400 Kč / m2 (ve srovnání s nově prodávanými byty ve čtvrtém kvartálu 2013). Zajímavé je, že se vesměs jedná o středně velké a velké projekty, v nejmenším z nich je naplánována výstavba 66 bytů.

Při detailnějším rozboru se zjistilo, že se zvýšila také průměrná cena za metr čtvereční u skutečně prodaných bytů a to na 55 800 Kč / m2. Zvýšení průměrných cen skutečně prodaných bytů se také projevilo v přeskupení cenových segmentů na trhu. Výrazně si pohoršila skupina nejlevnější prodaných bytů (byty v ceně do 45 000 Kč / m2), která se propadla o 12 % na úkor středního segmentu, který byl v 1350 prodaných bytech zastoupen z 60 %.

Závěr
První kvartál roku 2014 potvrzuje optimistické prognózy z přelomu roku, které odhadují opětovný atak letošních prodejů na pětitisícovou hranici. Stále se snižující úroková sazba hypoték, postupné oživování ekonomiky a snaha developerů uvádět na trh kvalitní a požadované bytové projekty jsou potvrzujícími faktory, které tvrzení podtrhují.

Detailní rozpracování jednotlivých údajů přineseme v následujících týdnech. Těšit se můžete na Trendy a detaily úvodního kvartálu roku 2014, zahajované prodeje v letošním roce, NOZ a jeho vliv na ceníky developerů a průměrné ceny, cenové segmenty na rezidenčním trhu a nově také informace z krajů ČR, konkrétně z Jihomoravského regionu.

Marcel Soural, předseda představenstva a generální ředitel
ve spolupráci s analytickým oddělením Trigema a.s.



Tisková zpráva ke stažení ve formátu pdf / docx

Žádné komentáře:

Okomentovat