přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

pondělí 30. září 2013

Aktivních developerů ubývá


Prodeje nových bytů se v posledních třech letech postupně zvedají ode dna. Ale jak jsou na tom samotní developeři? S jakou ochotou vrhají do prodejů nové projekty? Zde už situace není tak růžová jako u samotných prodejů. Na ukazatel uvádění nových projektu na trh jsme se zaměřili v následující detailní analýze.

V roce 2013 (k září) byl spuštěn prodej 2428 nových bytů v 36 projektech nebo etapách. To vše v režii 27 developerů. V podstatě se nejedná o nějak zásadně vypovídající ukazatel. V porovnání s předchozími lety však spatřujeme jednoznačný trend, o kterém už se nějaký čas mluví – developerský trh se pročišťuje. Zůstávají jen ti nejsilnější.


I přes rovnoměrný přísun absolutního množství nových bytů se o oživení nabídky stará o třetinu méně developerů. V letošním roce se tento poměr zřejmě přiblíží k pouhé polovině loňského počtu. O pravidelnou nabídku, tedy alespoň jeden nový projekt nebo etapu ročně, se přitom stará pouze devět nejaktivnějších developerů.

Charakteristika nově zaváděných projektů

Typ projektu a jeho velikost vysvětluje některé anomálie vyplývající s grafu č.1. V loňském roce 2012 došlo k nárůstu absolutního počtu uvedených bytů za současného poklesu množství projektů, ve kterých byl prodej bytů zahájen. Tabulka č. 1 ukazuje vysvětlení - těžiště nových projektů se přesunulo mezi středně velké a velké projekty nad 100 bytů.

Tabulka č. 2 se zabývá podíly mezi typy zahajovaných projektů, zda se jedná či jednalo o jednu z etap rozsáhlého projektu nebo o projekt konečný bez pokračující výstavby. Typickou vlastností malých projektů (25 a méně bytů) je téměř absolutní absence další etapizace. Naopak u projektů velkých (100 a více bytů) se v posledních čtyřech letech jednalo především o pokračující etapy již zavedených projektů.


Lokality a prodeje

A ve kterých lokalitách se letos prodeje zahajují? V roce 2013 je pro developery aktuální zahajovat prodeje v lokalitách Horních Měcholup, Zličína, Malešic, Letňan nebo Kyjí. Ve všech těchto případech se jedná o přísun nových bytů v navazujících etapách rozsáhlých projektů s více než 100 byty. Lokality blíže centru Prahy logicky neumožňují výstavbu rozsáhlejších projektů. Např. v Nuslích nebo Žižkově se znovu začalo prodávat – vznikne tam několik projektů s velikostí nepřesahující hranici 50 bytů.

Všechny byty nově uvedené na trh v letošním roce jsou pro zákazníky velmi lákavým zbožím. Jejich prodej se snadno přehoupl přes 500 prodaných bytů. Zájem zákazníků se přitom přesouvá ke známým značkám. Téměř 80 % prodejů se odehrává v nových etapách již zaběhlých projektů.

Žádné komentáře:

Okomentovat