přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 18. prosince 2014

Analýza 3Q 2014 - Výhled do budoucna


Tři čtvrtiny roku 2014 naplňují optimistické prognózy z přelomu roku, které předpokládaly prodeje výrazně převyšující pětitisícovou hranici v Praze. Z nejaktuálnějších výsledků vyplývá, že roční prodej bude dokonce atakovat hranici šesti tisíc bytů.

Úroková sazba hypoték na samém dně, potvrzené oživení ekonomiky a snaha developerů uvádět na trh nové bytové projekty jsou faktory, které jsou pro pozitivní vývoj na trhu nejdůležitější.


Praha se dlouhodobě dominantně podílí na výstavbě nových bytů v celé ČR. V posledních 4 letech její dominance významně roste a je již nad hranicí 50 % (zahájené) resp. 60 % (dokončené). Tento trend výstavby potvrzují i nabídková data z jednotlivých regionů: Praha je dominantním městem českého rezidenčního developmentu, následovaná desetinovým Brnem.


Prodeje v Praze již pět let za sebou rostou. Vzestupnému trendu nahrávají stále velmi nízké úroky hypoték, které již však neklesají tak podstatně jako v minulém období. Klíčové do budoucna bude, aby se trh v Praze a případně Brně „nepřehřál“, tj. aby developerské společnosti nevrhly na trh zbytečně mnoho nových projektů, které ve finále nenajdou svého kupce. Na druhou stranu by stavebnictví i developmentu pomohlo, aby trh a poptávka po bytech v regionech (mimo Prahu a Brno) ožila. 


V lednu přineseme první souhrnné výsledky roku 2014 a pohled na budoucí rok 2015.

Žádné komentáře:

Okomentovat