přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 19. listopadu 2015

3Q 2015 - Prodeje v Praze nepolevily ani v létě


Ve třetím čtvrtletí se prodalo 1700 nových bytů. V součtu s 1Q a 2Q 2015 dostáváme výsledek 5250 prodaných nových bytů v Praze. Meziročně se prodej zvýšil o 21 %. Hodnotu prodaných bytů ve 3Q 2015 odhadujeme na necelých 7 mld. Kč.

Při pohledu na stejné období let předchozích (zelené sloupce 1Q) můžeme sledovat pozvolný vzestup prodejů ve třetích kvartálech.


Trendová křivka potvrzuje neustálý růst prodejů. Letní sezóna dlouhodobě nepodporuje vysokou poptávku a v každém z přechozích let se jeden z letních měsíců stal absolutním prodejním minimem. Ani rok 2015 není výjimkou a černým měsícem se stal srpen.


Výhled konce roku lze odhadovat podle prodejů posledních let na 1700 a více prodaných bytů. Z tohoto odhadu lze odvodit pravděpodobné atakování rekordní hranice 7000. Jednalo by se o meziroční růst 15 %.


V průběhu letních měsíců došlo k dlouho očekávanému pozvolnému růstu průměrných úrokových sazeb. Alespoň podle údajů ze serveru hypoindex.cz se pád sazeb zastavil v květnu a červnu a v období prázdnin nabral opačný směr.

Žádné komentáře:

Okomentovat