přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 17. prosince 2015

Aktuální dění na hypotečním trhu. Jak se vyvíjí úrokové sazby a ceny nemovitostí?


Hypoteční trh ubral ze svého dosavadního tempa. Průměrná úroková sazba vzrostla o jednu desetinu procenta na 2,12 %, přičemž objem a počet schválených úvěrů kopíroval zářijový vývoj. Podle dat Hypoindexu bylo uzavřeno 8 519 smluv v celkovém objemu 15,9 mld. Kč. Jediné, co tak nadále pokračuje v setrvalém růstu, je průměrná výše hypotéky – za říjen stoupla výše průměrné hypotéky na 1,87 mil. Kč. Nepřekonán tak ještě zůstává rekord z prosince roku 2007, kdy si lidé v průměru půjčili hypotéku ve výši 1,95 mil. Kč, ale jedná se o druhou nejvyšší částku od roku 2003 a letošní rekord.


Trh rezidenčních nemovitostí v ČR zažívá zdravý pozvolný setrvalý růst. Svědčí o tom i HB INDEX Hypoteční banky, jedničky na trhu hypotečních úvěrů, monitorující vývoj cen rezidenčních nemovitostí. Podle něj nejrychleji, o celé 4 pcb (za dosavadní 3 čtvrtletí roku 2015), rostly ceny bytů. Byty se tak konečně dostaly nad úroveň z ledna 2010. Následovaly je ceny pozemků s růstem o 2,5 pcb. Ty jako jediné vykazují po celou dobu setrvalý růst. Nejmenší růst, 1,9 pcb, si pak připsaly rodinné domy.

S vývojem cen koresponduje i fakt, že průměrná výše hypotečních úvěrů v ČR rychle roste. Ve 3. čtvrtletí letošního roku dosáhla 1,83 milionu korun (u Hypoteční banky 1,91 mil. Kč), což oproti stejnému období loňského roku představuje 9,6 % nárůst (u Hypoteční banky 4,7 %). Růst cen stimuluje i nabídku nemovitostí. Kupříkladu v Praze letos developeři nabídli nové projekty se stovkami bytů, převážně však již ve středním cenovém segmentu (nad 55 000 Kč/m2). V oblasti rodinných domů přetrvává zájem o starší domy ve zhoršeném stavu. Díky rostoucí výstavbě však již začaly růst ceny stavebních materiálů.

Marie Mocková, Hypoteční banka

Žádné komentáře:

Okomentovat