přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

středa 3. února 2016

4Q 2015 - Dostupných bytů stále výrazně ubývá



Po propadu, který proběhl v průběhu třetího kvartálu roku 2015 se křivka znázorňující aktuální stav nabídky dostupných bytů znovu propadla. Opět se jednalo o propad výrazný, který v meziročním srovnání znamená 14% pokles. V absolutním vyjádření je v současné chvíli na trhu 5 800 nových bytů v cenících developerů.

Srovnání s přechozím obdobím ukazuje propad 10 %. Historický pohled na chování nabídky ve čtvrtých kvartálech naznačuje, že se zásoba dostupných bytů v posledních 5 letech chovala vždy naprosto stejně - oproti 3Q poklesla. Nicméně meziroční indexy zobrazují, že při srovnání s počátkem daného roku byly hodnoty minimálně vyrovnané. Letošní rok je výjimkou a zásoba na konci roku je výrazně pod hladinou na jeho začátku.


V tuto chvíli je patrné, že je aktuální poptávka po nových bytech v převisu nad nabídkou, kterou jsou aktuálně pražští developeři schopni vygenerovat. Na trh se tedy dostává mnohem méně nových bytů než je od zájemců žádáno. Odhadovaná hodnota dostupných bytů na trhu je zhruba 28 mld. Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat