přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

pondělí 18. dubna 2016

4Q 2015 Regiony - V Brně 15% meziroční nárůst


Kromě hlavního města je další oblastí České republiky, kde je realitní trh na vysoké úrovni, Brno. To dokonce v některých aspektech růstu Prahu v minulém roce předčilo. Za celý loňský rok se totiž v Brně prodalo o 15 procent nových bytů více než v roce předchozím. Celkově se jednalo o téměř tisíc jednotek. Nejvíce z nich se prodalo v prvním pololetí.


Ke konci minulého roku bylo v nabídce developerů, kteří ve městě působí, cca 1 200 dostupných bytů. Jejich průměrná cena činí 55 025 korun za m2. Tato výše se počítá jako cena bytu s DPH vydělená udávanou podlahovou plochou bytu. Hodnota této průměrné ceny se tak přibližuje hladině cen obvyklých v Praze a současně odlišuje do toho, jaký je vývoj ve většině ostatních regionů České republiky.



V regionech bylo v roce 2015 prodáno cca 4 900 bytů. Jejich průměrná cena meziročně vzrostla o 3,6 procenta a ke konci prosince dosáhla úrovně 42 720 korun za m2. Je zřejmé, že tato výše výrazně zaostává za tím, jaké jsou ukazatele pro hlavní město a jihomoravskou metropoli.



Skutečnost, že prodej bytů generují ve značné míře Praha a Brno, zaznamenávají podobný efekt přilehlé oblasti – Středočeský a Jihomoravský kraj. Ve srovnání s ostatními regiony zde byly proto také evidovány početně nadstandardní prodeje. Relativně vysoký objem obchodů vloni hlásil také Olomoucký, Pardubický a Plzeňský kraj.

Na konci roku 2015 bylo na regionálních trzích 4 400 nových bytů, které byly evidovány v nabídce jednotlivých developerských společností. Výrazně zde byl zastoupen Jihomoravský kraj, za nímž s velkým odstupem následovaly kraje Středočeský, Plzeňský a Pardubický. Na druhé straně v podstatě mizivá byla zásoba těchto bytů zejména v Ústeckém a Zlínském kraji.  



V regionech bylo v roce 2015 prodáno cca 4 900 bytů. Největší podíl na tom mají Jihomoravský a Středočeský kraj, kde se dohromady na trhu uplatnilo více než 2 500 bytů. Relativně vysoký podíl byl rovněž zaznamenán v Olomouckém, Pardubickém a Plzeňském kraji. 

Vzhledem k náročnosti sběru dat z celé České republiky se dosud stále jedná o odhadované výsledky. Zdrojem dat je monitoring cca 85 - 90 % trhu v regionech státu. Prodeje jsou prozatím vyjadřovány jako úbytky dostupných bytů.

Průměrnou cenu počítáme jako podíl Celkové nabídkové ceny v Kč s DPH za byt a podlahové plochy bytu uváděné developerem.

Žádné komentáře:

Okomentovat