přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

pátek 22. července 2016

2Q - Střední a levný segment méně než třetinový


Nejlevnější segment se znovu zúžil na již velmi zanedbatelný 3% podíl. O podstatných 9 % klesl střední segment, který se díky tomuto propadu dostal pod hranici třetinového zastoupení. Ve spojení s nejlevnějším segmentem společně tvoří podíl 34 % všech dostupných bytů.

Znamená to výrazný nárůst nejdražšího segmentu, který dnes zastupuje přesně dvě třetiny celého trhu dostupných bytů. Odráží se to samozřejmě v průměrné ceně dostupných bytů neboť více než 3000 bytů ze 4650 je dražších než 60 000 Kč s DPH / m2.


Jedním z hlavních důvodů tohoto nepříliš pozitivního trendu je nedostatečný přísun nových bytů z levnějšího konce trhu. Vzhledem ke stále vysoké poptávce, především levnějších – investičních bytů, se zužuje jejich zásoba. Nově zahajované prodeje mají charakter středního a především vyššího segmentu.

Během tří let se diametrálně změnilo rozložení nabídky na trhu. Blíže se touto přeměnou zabýváme ukazatelem detailního pohledu na segmentaci trhu, která rozděluje nabídku na 8 dílů. Více v dalším příspěvku.

Dlouhodobě monitorujeme rozdělení dostupných bytů do cenových segmentů. V polovině roku 2013 jsme stanovili tři cenová pásma. 
  • „<45“ | nejnižší s cenou do 45 000 Kč s DPH / m2
  • „45 - 60“ | střední s cenou od 45 000 do 60 000 Kč s DPH / m2 
  • „60>“ | vyšší s cenou nad 60 000 Kč s DPH / m2
Průměrnou cenu počítáme jako podíl Celkové nabídkové ceny s DPH za byt a podlahové plochy bytu uváděné developerem.

Žádné komentáře:

Okomentovat