přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 14. července 2016

2Q Úvod - Cena bytů nebezpečně stoupá


Za druhé čtvrtletí se v hlavním městě prodalo 1750 bytů, což je obdobný počet jako v každém z předchozích kvartálů. Za první pololetí se tak dohromady v Praze prodalo 3 350 bytů. Oproti minulému roku jsou však skutečné prodeje za druhé čtvrtletí ještě vyšší, a to cca o 300 jednotek. Je to proto, že vloni byly do analýz zahrnovány ještě byty u projektů, které neměly územní rozhodnutí. Od letošního roku se již takové byty v analýzách vůbec neobjevují.



O téměř 10 procent na necelých 66 tisíc korun za m2 vzrostly za poslední čtvrtletí ceny prodaných bytů v hlavním městě, jak vyplývá z našich společných analýz se společnostmi Skanska Reality a Central Group. Meziročně je to pak už dokonce o pětinu. 

Průměrná cena za nový byt v Praze se v průběhu druhého kvartálu vyšplhala na 65 922 korun za m2. V prvním byla přitom ve výši 60 069 korun za m2. Ještě výraznější navýšení je zřejmé z meziročního srovnání: před rokem totiž tato cena činila 55 555 korun za m2. Počet dostupných bytů se oproti tomu meziročně snížil o více než 2 tisíce z původních 7 000 na současných 4 650 bytů.

Více podrobnějších informací budeme postupně přinášet v nálsedujících týdnech.


Žádné komentáře:

Okomentovat