přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 7. července 2016

Mikroklima v obytných budovách


V dnešní době je kladen vysoký důraz na energetickou náročnost budov, osazují se dokonale těsné výplně otvorů (okna a dveře) a domy jsou zateplovány. Snižování tepelných ztrát vyžaduje zvyšování tepelného odporu obálky budovy a také její dokonalé utěsnění. Trigema se snaží problémům s utěsněním bytů předcházet. Chcete vědět jak?

Stavebními úpravami se stává obálka budovy často téměř dokonale těsnou a dochází k výraznému snížení přirozeného větrání vnitřních prostor objektu a k navýšení relativní vlhkosti vzduchu, koncentrace škodlivin (např. CO2) a ke zvýšení vlhkosti samotných stavebních konstrukcí. Tím nastává v bytech ideální prostředí pro růst mikroorganismů. Nejčastěji vyskytujícími mikroorganismy v bytech jsou bakterie a plísně, které jsou pouhým okem neviditelné.

Pokud však navíc dojde k intenzivnímu růstu mikroorganismů, tak dochází v jejich shlukování do tzv. kolonií, které už jsou běžně viditelné. Pro svůj růst potřebují „správné“ mikroklima, které tvoří hlavně kyslík a voda. V nevětraných prostorech dochází k udržování, a v horším případě růstu, relativní vlhkosti a tak je zajištěno optimální prostředí pro růst mikroorganismů. Udržování vhodné relativní vlhkosti je možné pouze větráním. Nekvalitní prostředí se v lepším případě projeví různými plísněmi na stěnách a nábytku, v tom horším případě může toto prostředí nevratně poškodit zdraví obyvatel.
Dospělý člověk denně potřebuje přibližně 12 000 litrů vzduchu, proto záleží na jeho kvalitě. Bakterie a plísně jsou významnými alergeny, které se mohou v různých místech či zařízeních ve vnitřním prostředí kumulovat. Není cílem vytvořit vnitřní prostředí bez mikroorganismů. Nadměrně používaná desinfekce či prostředí a povrchů může mít z dlouhodobého hlediska negativní dopad na člověka. Jeho imunitní systém oslabuje, ztrácí schopnost rychlé reakce a může neadekvátně alergickými projevy reagovat i na neškodné podněty.

Snižování tepelných ztrát budov vede ke snižování teploty otopné vody a v důsledku toho nedochází na otopných tělesech k termické dezinfekci. Nejvíce se tento jev projeví u podlahových konvektorů. Tato otopná tělesa mají ideální konstrukci pro množení bakterií a plísní a to zvláště při nízkých teplotách otopné vody. Podlahová otopná tělesa (fan-coily) je proto nutné řádně vyčistit před každou topnou sezónou. Bohužel nestačí, jak si mnozí myslí, pouze vysátí viditelných nečistot. Pro dokonalé vyčištění je nutné registry z podlahových těles vyjmout a mokrou cestu vyčistit, ale to je pro mnohé moc práce a tak jsou všechny fan-coily bez údržby a jsou trvalým zdrojem bakterií a plísní.

Na základě těchto výzkumů se společnost Trigema snaží těmto problémům předcházet a ve svých bytových domech nepoužívá podlahová otopná tělesa, a to jak bez ventilátoru, tak i s ventilátorem. Větrání bytů zajišťujeme centrálními nebo individuálními větracími jednotkami s rekuperací – tj. se zpětným získáváním tepla z odváděného vzduchu. Všechny větrací systémy jsou navrženy s ohledem na platné hygienické předpisy a vyhlášky tak, aby byla zajištěna alespoň minimální předepsaná výměna vzduchu v pobytových prostorech.

Jan Vostoupal, vedoucí projekce Trigema Building

Žádné komentáře:

Okomentovat