přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 8. září 2016

2Q - Také průměrná cena prodaných bytů strmě stoupá


Rapidní nárůst průměrné ceny prodaných bytů je jen logickým důsledkem aktuálně popisovaného vývoje. Růst průměrné ceny dostupných bytů s sebou vytahuje také ceny prodávaných bytů, což je zapříčiněno přesunem zájmu zákazníků z lowcostu a střední třídy na vyšší a luxusní segment.

Meziročně vzrostla průměrná cena prodaných bytů o 18,3 % a aktuálně činí 65 696 Kč s DPH / m2. Při srovnání s cenou, která platila jen před třemi měsíci se jedná o skok 9,7 %. Pokud bychom mezi sebou porovnávali začátek sledování ve 2Q 2013, pak cena narostla o 11 388 Kč s DPH / m2 (20,9 %).



Křivky grafu zobrazují, že se po dlouhodobém konstantním vývoji obou průměrných cen (nabídková byla dlouhodobě vyšší o zhruba 10 %) začaly obě křivky podstatně přibližovat. Bude zajímavé sledovat, jak případně zareaguje poptávka, jakmile by se obě křivky měly seběhnout.

Průměrná cena očištěná o extrémy, tedy 5 procent nejdražších a 5 procent nejlevnějších bytů, dosáhla výše 64 1456 Kč s DPH na m2 a vzrostla oproti 1Q o 7,9 %. Medián je 61 366 Kč s DPH / m2.

Průměrnou cenu počítáme jako podíl Celkové nabídkové ceny s DPH za byt a podlahové plochy bytu uváděné developerem.

Žádné komentáře:

Okomentovat