přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 9. února 2017

4Q - Na trhu přibývá stále více dražších dostupných bytů


Detailní pohled na rozdělení nových bytů na trhu ukazuje, že největší nabídka se přesunula do segmentu 60 – 70 tis. Kč s DPH / m2. Ještě na konci loňského roku byl nejsilnější segment 50 – 60 tis. Kč s DPH / m2. Nad jednotlivými sloupci je patrný meziroční vývoj, který potvrzuje celoroční trend nárůstu vyššího a luxusního segmentu. Všechny segmenty nad průměrnou cenou v průběhu loňského roku doznaly posílení. Naopak všechny segmenty pod průměrnou cenou se postupně zmenšují. Největšího poklesu zastoupení zaznamenaly byt v cenovém rozpětí 40 – 60 tis. Kč s DPH / m2.

Opět je vhodné doplnit vysvětlení: Na trh se dodává mnohem méně nových bytů, než  vyžaduje poptávka. I tyto nové byty však vstupují do prodeje s mnohem vyšší cenou, než tomu bylo před rokem. 



Zároveň je nutné upozornit, že je srovnání prováděno na dvou skupinách bytů, přičemž aktuální platná k 31. 12. 2016 je o 30 % menší. 

Průměrnou cenu počítáme jako podíl Celkové nabídkové ceny s DPH za byt a podlahové plochy bytu uváděné developerem.
Od konce roku 2015 jsme sestavili ukazatel, který zobrazuje detailnější rozložení nabídky do cenových skupin. Ty jsou vytvořeny v pravidelných intervalech po 10.000 Kč s DPH / m2 a jsou ohraničeny dvěma krajními extrémy (40.000 Kč s DPH / m2 a 100.000 Kč s DPH / m2)

Žádné komentáře:

Okomentovat