přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 2. února 2017

4Q - nabídka se za rok zmenšila o 31 %


Nabídka dostupných bytů se za poslední rok ztenčila o 31 % (z 5800 na 4000). Zásoba klesá již 18 měsíců v řadě. Od počátku propadu, který nastal na konci 2Q 2015, se jedná o propad 43 %. V posledním čtvrtletí se nabídka znovu zúžila o 300 dostupných bytů.

Od počátku roku 2016 se na trhu zahájily prodeje nových projektů s cca 5400 plánovanými byty. Je to o 1250 bytů méně než se v letošním roce prodalo (jedná se o počet plánovaných bytů v projektech, které byly letos zahájeny, ne všechny byty však v těchto projektech jsou skutečně v prodeji a mohou být prodávány s časovým zpožděním).


Z historického hlediska je vhodné zmínit také ukazatel zásoby dostupných dokončených bytů, kterých ke konci roku 2016 evidujeme okolo 600 (15 % celkové nabídky). Zde je vhodné doplnit, že se také změnila prodejní strategie některých developerů, kteří své projekty z vyššího a luxusního segmentu uvolňují do nabídky až po jejich dokončení. Pro srovnání: na konci roku 2012 bylo v nabídce developerů 2800 volných dokončených bytů, které tvořily 41 % celkové nabídky.

Odhadovaná hodnota dostupných bytů na trhu poklesla pod 25 mld. Kč. Úbytek dostupných bytů je v tomto případě kompenzován narůstající cenou a vzhledem ke struktuře nabídky také velikostí některých bytů.

Struktura celkové nabídky se výrazně mění. Na trhu se objevují nové byty v projektech se středním a vyšším standardem. Relativně se navýšil počet developerských projektů ve vnějším centru Prahy a postupně ubývá developerských projektů na pražských periferiích.

Na trhu se ke konci loňského roku pohybovalo přes 110 aktivních developerů a 4000 dostupných bytů se nabízí v téměř 200 developerských projektech.

Žádné komentáře:

Okomentovat