přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 28. března 2017

4Q - Nárůst prodejů nejdražších bytů ve stovkách procent


V roce 2016 se struktura prodaných bytů rozdělila na dva nejzásadnější segmenty. U jednoho navíc sledujeme meziroční propad o pětinu: 50 – 60 tis. Druhý naopak o 43 % meziročně narostl. Jedná se o segment 60 – 70 tis. Kč s DPH / m2.



Oba krajní póly se vedle těchto dominantních segmentů chovaly konzistentně. Cenově levnější byty se prodávaly mnohem méně. Ze zřejmých důvodů popisovaných v předchozích příspěvcích. Nejvíce patrné je to u prodaných bytů v cenové úrovni 40 – 50 tis. korun za metr čtvereční, kterých se letos prodalo pouze necelých 11 %, což značí 64procentní propad oproti roku 2015. Úplně nejlevnější segment se dostal ještě hlouběji ke dnu podíl 1,2 % představuje propad hned o 75 %.

Naopak na dražším konci se zelení. Tři ze čtyř segmentů se rozšířily v řádech stovek procent. Nejvíce pak nejluxusnější segment, který prokazuje, že i nálada na straně klientů je velmi optimistická. Tito klienti jsou ochotni investovat do luxusního bydlení relativně vysoké částky. Vzhledem k pestré nabídce tohoto segmentu posledních let je proto také z čeho vybírat.

Žádné komentáře:

Okomentovat