přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 27. dubna 2017

1Q - Úvod II: Nájmy, secondhandy a regiony


Primární pražský trh podstatně ovlivňuje také dva napojené trhy. Nabídku secondhandových a nabídku nájemních bytů. Na obou trzích vidíme podobné nálady. Nepatrně se zvyšuje nabídka za stejného růstu cen.

V regionech shledáváme v globálu mírný optimismus. Jak prodeje, tak nabídka nových bytů pozvolna roste. Zaměříme-li se na detailnější zkoumání jednotlivých regionů, je však třeba být obezřetný. Například brněnský trh totiž zažívá podobné bolesti jako trh pražský. Po úspěšných letech, kdy se trh postupně zvětšoval, zřejmě letos dojde k oslabení. K tomu se navíc přidává skutečnost, že strana nabídky je ohrožena podobným problémem jako Praha, tedy nedostatečnou zásobou nových bytů.

Naopak v kraji Středočeské - oproti svým pražským kolegům - zřejmě získávají developeři konkurenční cenovou výhodu. Prodeje se zde postupně rozhýbávají. Patrná je také aktivita s přísunem nových projektů, které jsou v diametrálně odlišné cenové úrovni od pražská konkurence. Kromě prodejního dopadu má pozitivní nálada ve Středočeském kraji  negativní vliv na budoucnost  Prahy. Důvodem je vytěžování pražské dopravní infrastruktury kvůli dojíždění obyvatel za prací.

Žádné komentáře:

Okomentovat