přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 20. července 2017

2Q - Úvod Praha: Nesoulad na trhu trvá


Druhý kvartál roku 2017 ukázal, že domácí realitní trh stále provází značný nesoulad nabídky s poptávkou. Přestože počet nových dostupných bytů v Praze čtvrtletně mírně narostl, jejich průměrná cena poprvé převýšila hranici 85 tisíc korun za m2. Před rokem to přitom bylo necelých 70 tisíc korun za m2. Podle celé řady expertů se přitom nejedná o konečný stav, ceny by se v dalším období mohly ještě více navyšovat.

Společně s tím se prohlubuje změna v podílu jednotlivých cenových segmentů, které se na trhu nabízí: více než 70 procent všech nových bytů je již v cenové hladině nad 70 tisíc korun za m2. 

Dalším faktorem, jenž vypovídá o aktuálním stavu trhu, je bezesporu počet prodaných bytů. Ve druhém kvartálu předchozího roku se v hlavním městě prodalo 1750 nových bytů, tentokrát to však bylo již o 250 méně. Vzhledem k tomu, že o stejný počet bytů se snížil objem prodejů také v prvním kvartálu, lze předpokládat, že se může jednat o dlouhodobější trend.


Pnutí na trhu s novým bydlením se pak v Praze rovněž odráží v nabídce a poptávce po starších i nájemních bytech. Průměrná cena nabízeného staršího bytu v Praze se ve druhém čtvrtletí vyšplhala na 76 740 korun za m2 a medián na 70 000 korun za m2. U nájmů činila v průměru cena výše 293 korun na m2 a medián 272 korun na m2. To bylo v obou případech pro zajímavost o 12 procent více než ve stejném období před rokem.

Teprve další měsíce ukáží, do jaké míry se rozevírání nůžek mezi nabídkou a poptávkou odrazí v následujícím reálném vývoji. Přesto lze již nyní předpokládat, že celkový počet prodaných bytových jednotek v Praze bude pravděpodobně nižší, než tomu bylo vloni, kdy se jednalo o 6 650 bytů. Podle mnohých by tentokrát toto číslo nemuselo překročit ani hranici 6 000 jednotek.

Žádné komentáře:

Okomentovat