přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 17. října 2017

3Q - Růst nabídkových cen už pomalu slábne


V průběhu třetího čtvrtletí se zásoba nově dostupných bytů navýšila o 400 jednotek. S tím však byl spojený rovněž další růst průměrné ceny, která tak meziročně zdražila o více než čtvrtinu. Od léta roku 2015 pak narostla o více než 40 procent.

Cenový nárůst již nebyl tak strmý, jak tomu bylo v předchozích čtvrtletích, což může být signálem, že nabídkové ceny pomalu dosahují svého stropu. Přesto lze ještě minimálně pro další kvartál očekávat, že cena poroste. Je proto také možné, že se dostane pomalu až k hranici 90 tisíc korun za m2.


Hranici 80 000 Kč za m2 překročil opět také průměr očištěný o extrémy. Pokud tedy eliminujeme cenové extrémy na trhu, tj. očistíme data o 5 % nejdražších a nejlevnějších bytů v nabídce dle jejich průměrné ceny za m2, pak z takto nově stanovené skupiny dostupných bytů vychází průměr 84 478 Kč s DPH / m2 (nárůst o 4,5 % oproti 2Q, meziroční nárůst o 20,5 %). Medián, střední hodnota průměrné ceny za m2 plochy, je 80 701 Kč s DPH / m2 (nepatrný pokles o 0,1 % oproti 2Q, meziročně ale nárůst o 20,68 %).


Průměrnou cenu počítáme jako podíl Celkové nabídkové ceny s DPH za byt a podlahové plochy bytu uváděné developerem.

Žádné komentáře:

Okomentovat