přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 23. srpna 2016

2Q - O nové byty je neustále vysoký zájem


Druhý kvartál potvrdil svou pozici jednoho z nejaktivnějších období na realitním trhu. Prodeje se opět vyšplhaly na číslo 1750 nových bytů. Za celé první čtvrtletí je to již 3350 bytů, což v meziročním srovnání znamená sice pokles necelých 6 %, nicméně je potřeba podotknout, že v letošním roce již nejsou zahrnuty prodané byty v projektech bez ÚR.

Srovnání 2Q roku 2015 a 2016 dokládá, že výsledky bez upřesnění mohou být na první pohled zavádějící. V loňském druhém kvartálu se prodalo 1700 bytů, ve kterých však bylo zahrnuto zhruba 300 bytů v projektu, který ještě ani v letošním červnu pravomocné ÚR nezískal. Očištěné srovnání ukazuje 25% nárůst v roce 2016. Srovnání celého pololetí vyznívá jako pozvolný nárůst letošních prodejů o 3 %.


Poptávce stále významně pomáhají výhodné úroky hypoték, u kterých zaznamenáváme další pokles. Dále trvají optimistická očekávání veřejnosti z hlediska dalšího ekonomického vývoje a ochota považovat bydlení za efektivní nástroj, kam investovat uspořené peníze. I přes negativní dopad poklesu nabídky a s tím spojený nárůst ceny nesledujeme výrazné kolísání prodejů. Otázkou zůstává, kam až může tato situace zajít.

Dle aktuálních výsledků prodejů a s přihlédnutím k potenciálnímu vývoji vidíme jako limit letošního roku výsledek předchozího roku, tedy 7000 prodaných bytů. Realističtější varianta však vychází na 6700 bytů. Jednak do výsledků promluví prodejně slabší letní období a zřejmě také zmiňované problémy na straně nabídky.

Pozn.: Metodika použitá ke společné analýze pražského rezidenčního trhu společnostmi Trigema, Skanska Reality a Central Group byla verifikována Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Žádné komentáře:

Okomentovat