přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 8. června 2017

1Q - Pokračování prodejního růstu ohroženo


Vývoj situace na straně nabídky znamená velké ohrožení sedmiletého tržního růstu. V prvním čtvrtletí 2017 se prodalo 1350 nových bytů. I přes mezikvartální pokles (- 27 %), který pro danou situaci není zcela vypovídající a meziroční pokles 15,6 %, je stále ještě možné mluvit o pozitivní náladě poptávky.

S ohledem na vývoj nabídkové průměrné ceny by už bylo možné hovořit o velmi slušných prodejích. Jak ovšem ukazuje průměrná cena prodávaných bytů, takto pozitivní vývoj není možné očekávat v pozdějším období, za předpokladu, že se na trhu nebudou dodávat projekty s byty ve středním cenovém segmentu.


Prodeje nových bytů se v tuto chvíli z 80 % realizují byty s průměrnou cenou do 80 000 korun za metr čtvereční, čímž stanovují průměrnou cenu prodávaných bytů těsně nad 72 000 Kč s DPH / m2. Těch však na straně dostupné nabídky začíná být velký nedostatek, což by mohlo do zbytku roku znamenat další ochromení prodejů. Zákazníci by se pravděpodobně přesouvali na vedlejší trh secondhandů nebo budou využívat možnosti nájmů. Čímž opět vychýlí poptávku na těchto trzích směrem vzhůru.

Dalším, spíše sezónním argumentem pro nižší prodeje může být dlouhá zima a tradiční slabší prodejní období v období počátku roku.

Letošní prodeje lze odhadovat velmi obtížně, jedno je však jasné: Pokud by se ve zbývajících měsících roku 2017 odehrávaly prodeje obdobně jako v předchozím roce , maximální počet prodaných bytů  bude 6400. To by znamenalo 4% pokles. Po sedmi letech by tedy růst mohl kulminovat až lehce klesnout.

Mnohem reálnější je, při zvážení aktuální situace nabídky a výhledové systémové řešení státní správy, že se rok 2017 spíše přiblíží prodejním výsledkům roku 2014. 6000 prodaných bytů by zřejmě bylo pro letošní rok „milosrdných“. Tento propad by znamenal 10% pokles. Rozhodujícím faktorem zůstává dostatek nově uváděných projektů. Ideálně v cenovém rozmezí 50 – 70 000 Kč s DPH / m2.

Odhadovaná hodnota prodaných bytů na trhu je okolo 7 mld. Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat