přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 26. února 2013

Levné byty – no nekupte to



I když se analýzy rezidenčního trhu v Praze v počtu prodaných bytů mírně rozcházejí, v jednom se shodnou: bytů se v roce 2012 prodalo více, než o rok dříve, a je to především zásluhou výrazného snižování cen. Novináři, kteří si libují v barvitých vyjádřeních, používají dokonce termínu „cenová válka“.

Je pochopitelné, že konkurenční boj se v době ekonomické stagnace přiostřuje. A jestliže se do cenových dostihů zapojí významní developeři, má to vliv na celý trh. Jestliže takový developer kvůli blízké konkurenci zlevní byty v jedné lokalitě, musí tomu přizpůsobit i své ostatní projekty, protože jinak by si je navzájem kanibalizoval. Pokles cen se tak šíří i do dalších lokalit, protože v každé lokalitě dnes najdeme několik konkurenčních projektů, které také musí na pokles cen reagovat. Jinak jim hrozí, že z jejich bytů se stanou další ležáky.

Jak je možné, že developeři mohou ceny tak výrazně snižovat? Především nevěřme, že tak činí s radostí, nedělali by to, kdyby to nebylo opravdu nutné. Jestliže je tu prostor pro snižování cen, může to být z několika různých důvodů, zčásti objektivních, zčásti subjektivních. 

Vlivem krize výrazně poklesly ceny stavebních prací. Firmy a výrobci materiálů ve snaze přežít jsou ochotni jít až na cenu nákladů. Že se to projeví v kvalitě staveb, je neoddiskutovatelné, ať si kdo chce co chce říká. 

Někteří developeři mají takovou strategii, že na počátku nasadí vysoké ceny, aby je pak mohli s velkou slávou snižovat a nabízet „akční“ slevy.  A nakonec si developeři sáhli i na svou marži, i když to neradi přiznávají.

Zdá se, že nám těžká doba vygenerovala nový typ zákazníka. Paradoxně je to člověk, který má relativně hluboko do kapsy. Ví však, že ceny bytů už nižší nebudou, a jeho touha po vlastním bytu je tak silná, že mu nevadí, že je to byt malý, s velkými provozními náklady a v místě, kde mu dobrou noc přejí lišky. Uskromní se, aby mohl splácet hypotéku, a zatím neřeší, že až vstoupí v platnost přísnější energetické normy, půjde hodnota jeho bytu prudce dolů. Je si skutečně vědom toho, že koupil nejlevnější byt, a je ochoten tolerovat závady, které by mohl reklamovat?

Zákon trhu je neúprosný. Dokud budou lidé takové byty kupovat, budou je developeři stavět. Všechno je v pořádku, brambory v řádku.

Žádné komentáře:

Okomentovat