přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

středa 24. května 2017

1Q - Taktéž seconhadové byty zdražují


V 1Q 2017 jsme na secondhandovém trhu v Praze evidovali zhruba 9300 dostupných bytů, což znamená mezikvartální pokles o necelé 1 %. V podstatě se jedná o stabilizovanou situaci, která přetrvává již od poloviny loňského roku. Díky neustálému zmenšování primárního trhu dosáhne pravděpodobně již brzy trh secondhandový trojnásobnou velikost.

Průměrná cena secondhandového bytu vzrostla na 74 943 Kč / m2 (+ 4,8 %) a medián na 68 421 Kč / m2 (+ 2,9 %). V případě aplikace eliminace extrémních hodnot (5 % nejdražších a 5 % nejlevnějších bytů v nabídce) získáme průměrnou cenu očištěnou. Ta se v 1Q pohybovala na úrovni 71 090 Kč / m2 (+ 3,4 %).

Srovnání průměrných cen nových a secondhandových bytů ukázalo stejné výsledky jako na podzim. V některých městských obvodech se ceny velmi přibližují (vesměs se jedná o lokality s velkým výskytem panelových sídlišť), naopak ve vnějších částech centra Prahy, kde je situována starší zástavba se ceny výrazněji rozcházejí. Největší rozdíl je pochopitelně v přímém centru Prahy. Zde jsou extrémní rozdíly významně ovlivněny nedostatečně velkým vzorkem sledovaných bytů.

Nárůst cen secondhandových bytů je možné vysvětlovat několika argumenty. Všeobecně pozitivní nálada na realitním trhu dodává odvahu prodávajícím cenu si nadsadit. Také stav rostoucí ceny na primárním trhu s novými bytu posouvá cenovou úroveň na sekundárním trhu. Majitelé, kteří jsou ochotni svůj byt prodat, totiž porovnávají prodejní ceny s cenami novostaveb. Možnou příčinou je také zvýšená poptávka po stále ještě relativně levnějších secondhandech ze strany zákazníků, kteří již ceny na trhu primárním neakceptují.

Žádné komentáře:

Okomentovat