přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 2. března 2017

4Q - Průměrné nájmy za 280 Kč za m2


Na trhu bylo na konci roku 2016 k dispozici přes 9 100 dostupných pronajímaných bytů. Průměrný nájem je 17 391 Kč/měsíc bez poplatků za byt a medián 13 000 Kč/měsíc. Tato čísla jsou ve své podstatě neuchopitelná, a proto je důležité se detailněji podívat na nájemní trh po městských lokalitách a také dispozicích, ve kterých jsou nabízeny. Větší výpovědní hodnotu má také ukazatel průměrného nájmu vypočítaného na metr čtvereční pronajímané plochy.

Průměrná výměra nabízeného bytu je 62,9 m2. Průměrná cena na m2 pronajímané plochy je 280 Kč/m2 (medián 258 Kč/m2).

Popis
Sledování nájemního trhu bylo v průběhu roku 2016 v testovacím módu, stejně jako secondhandový trh. Platí proto také pro něj  stejné podmínky.

Zdrojem prezentovaných analýz jsou veřejně dostupné informace ze zhruba 20 realitních serverů na českém trhu. Všechny prezentované výstupy jsou zatím analyzovány pro hl. město Praha, kterou jsme rozdělili stejně jako v případě primárního trhu. Jedná se o městské obvody Praha 1 až Praha 10 nebo městské části Praha 1 až Praha 22. Do pražských analýz nezahrnujeme byty na území okresů Praha-východ nebo Praha-západ (evidujeme je do Středočeského kraje).

Nájemní dostupný byt je pro účely statistik charakterizován jako byt, který je možné pronajmout. Všechny získané byty ze zdrojových serverů jsou zbaveny více výskytů (duplicity apod.).

Poznámka: Z důvodů výrazných cenových extrémů budeme na počátku zveřejňovat průměr i střední hodnotu (medián).

Žádné komentáře:

Okomentovat