přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

pondělí 13. března 2017

Nové byty mají nejčastějí PENB - B


Většina bytů, mezi nimž si může v hlavním městě zájemce vybrat, spadá do energetické třídy B. Za posledních 5 let se zvýšil podíl energeticky úsporných bytů o více než 70 procent. Průkaz energetické náročnosti třídy B má v současnosti v Praze téměř polovina všech nabízených bytových projektů.


Bytové domy, které jsou z pohledu energetické náročnosti „Vyhovující“ a spadají tedy do třídy C, tvoří zhruba desetinu všech projektů. Mimořádně úsporných domů, které jsou označeny A, je však nyní na trhu pouze 1,3 procenta.

Podíl energeticky úsporných bytů, tedy těch, co mají energetickou třídu A, B, nebo C neustále zvyšuje. Zatímco v roce 2012 jich bylo podle šetření Trigemy dohromady 6,4 procenta, o rok později to bylo již 8,4 procenta. Aktuálně je jich v nabídce 77 procent z celkových cca 4000 bytů, které jsou na trhu.

Průkaz energetické náročnosti slouží k vyhodnocení energetické náročnosti budovy. Udává veškeré energie spotřebované při standardizovaném provozu budovy a podobně jako energetický štítek spotřebiče objekt řadí budovu do příslušné třídy energetické náročnosti. 

Tento štítek je od roku 2009 povinný pro všechny nově stavěné budovy, a to včetně rodinných domů, a dále pak pro rekonstrukce větších budov. Podle získaných hodnot se budovy dělí do sedmi kategorií, čili tříd energetické náročnosti:

A – mimořádně úsporná
B - úsporná
C – vyhovující
D -  nevyhovující
E – nehospodárná
F – velmi nehospodárná
G – mimořádně nehospodárná



I přes informační povinnost poskytovat PENB zákazníkům je stále velmi obtížné u některých developerských projektů zjistit, do jaké energetické třídy jejich projekt spadá. Někteří jej dokonce vůbec neuvádí. Takových projektů je v současné chvíli na trhu 40 %. Paradoxně se v této skupině nachází také některé prodávané projekty od vybraných renomovaných nízkoenergetických developerů.

Žádné komentáře:

Okomentovat