přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 13. července 2017

1Q - Nabídka v regionech pozitivnější než v Praze


V makrovýsledcích se počátek roku nesl v regionech v pozitivním duchu. Problémy pronásledující hlavní trhy v Praze a Brně totiž v tuto chvíli žádným způsobem nezatěžují ostatní kraje. Tam je situace mnohem optimističtější.

Nabídka dostupných bytů se v celé ČR zvedla na 4700 dostupných bytů (+ 9,3 % nárůst oproti konci 2016) a rozrostla se meziročně více než o čtvrtinu. Více či méně se nabídka rozrostla v 9 ze 13 regionech. Velmi pozitivní náladu v tomto ohledu sledujeme ve Středočeském a Plzeňském kraji.

Zejména střední Čechy čerpají aktuální benefity z relativně kritické situace v Praze. V zásadě se jedná o substituční trhy. Nové byty ve Středočeském kraji lze totiž pořídit za 2/3 cenu, než je tomu v hlavním městě. Dokonce i nabídka dostupných bytů se mílovými kroky přibližuje zásobě v Praze. Pro Prahu jako takovou to však není vůbec příznivá zpráva. Vzhledem k tomu, že nemalá skupina obyvatel Středočeského kraje dojíždí denně do Prahy za prací a situace s dopravní infrastrukturou stále nenachází optimální řešení, může tento vývoj přinést další problémy.


V Plzni se taktéž rozhýbala nabídka dostupných bytů, která se již postupně začíná odrážetv prodejních výsledcích.

Zvyšující nabídka dostupných bytů s sebou také nese rostoucí cenu. Nicméně vývoj je v globálním pohledu mírný. Průměrná cena v regionech je 45 537 Kč s DPH / m
2 a její mezikvartální zvýšení je pouze dvouprocentní. Meziročně se cena navýšila o 3,7 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat