přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 24. srpna 2017

2Q - Predikovaný scénář prodejů se začíná naplňovat


Vývoj situace ve druhém kvartále částečně potvrdil předpoklad, že se v celém letošním roce prodá pravděpodobně nižší počet bytů, než tomu bylo vloni. Ve druhém čtvrtletí se prodalo 1 500 bytů, což je hned o 250 méně, než tomu bylo ve stejném období vloni. Jedná se o 15procentní pokles. O tom, že se jedná nejspíše o dlouhodobější trend, svědčí rovněž to, že o 250 bytů méně než před rokem se prodalo i v prvním čtvrtletí.

Prodeje stále ovlivňuje hned několik klíčových faktorů. Tím hlavním je nedostatečná nabídka nových bytů, která tlačí ceny za nové bydlení nahoru. Ta už v současnosti dosahuje úrovně, která se stává pro některé cílové skupiny jen těžko akceptovatelnou. Zdlouhavý přístup úřadů k povolování nových projektů se nejvíce dotýká právě situace na pražském trhu.


Graf pro třetí a čtvrtý kvartál zobrazuje situaci, jaká na trhu panovala v roce 2016. Přestože úrokové míry z hypoték jsou stále ještě na příznivé úrovni a ekonomika roste nebývalým tempem, vyhlídky pro další období, jak bylo naznačeno již výše, nejsou pro budoucí prodeje nových bytů zcela optimistické. 

Prodáno by mohlo být celkově za tento rok maximálně 6 000 bytů. Výrazným faktorem, který tyto souhrnné prodeje ovlivní, bude pravděpodobně další vývoj průměrné ceny a cenová skladba bytů, které jsou nabízeny a poptávány.

Aktuálně se odhadovaná hodnota prodaných bytů ve 2Q na trhu pohybuje okolo 8,4 mld. Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat