přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 10. srpna 2017

2Q - Trh secondhandů v Praze pozvolna roste


Ve 2Q 2017 jsme na secondhandovém trhu v Praze evidovali zhruba 8700 dostupných bytů. V podstatě se jedná o stabilizovanou situaci, která přetrvává již od poloviny loňského roku. Počet nabízených starších bytů se každý kvartál pohybuje okolo hranice 9 tisíc jednotek. Díky neustálému zmenšování primárního trhu dosáhne pravděpodobně již brzy trh secondhandový trojnásobnou velikost.

Průměrná cena secondhandového bytu vzrostla na 75 440 Kč / m2 (+ 1,49 %) a medián na 70 000 Kč / m2 (+ 2,31 %). V případě aplikace eliminace extrémních hodnot (5 % nejdražších a 5 % nejlevnějších bytů v nabídce) získáme průměrnou cenu očištěnou. Ta se v 2Q pohybovala na úrovni 72 492 Kč / m2 (+ 1,97 %). Meziročně již i mírnější (očištěné) ukazatele vykazují 15% nárůst, tedy lze zjednodušeně říci, že také sekundární trh navazuje na trend rostoucích cen na trhu primárním.

Srovnání průměrných cen nových a secondhandových bytů ukázalo stejné výsledky jako na podzim. V některých městských obvodech se ceny velmi přibližují (vesměs se jedná o lokality s velkým výskytem panelových sídlišť), naopak ve vnějších částech centra Prahy, kde je situována starší zástavba se ceny výrazněji rozcházejí. Největší rozdíl je pochopitelně v přímém centru Prahy. Zde jsou extrémní rozdíly významně ovlivněny nedostatečně velkým vzorkem sledovaných bytů.

Zdrojem prezentovaných analýz jsou veřejně dostupné informace ze zhruba 20 nejvýznamnějších realitních serverů na českém trhu. Všechny prezentované výstupy jsou zatím analyzovány pro hl. město Praha, kterou jsme rozdělili stejně jako v případě primárního trhu. Jedná se tedy o městské obvody Praha 1 až Praha 10 nebo městské části Praha 1 až Praha 22. Do pražských analýz nezahrnujeme byty na území okresů Praha-východ nebo Praha-západ (evidujeme je do Středočeského kraje).
Od počátku roku 2017 se pokoušíme rozšířit působnost secondhandového trhu také na další regiony ČR.
Secondhandový dostupný byt je pro účely statistik charakterizován jako byt, který je možné zakoupit. Všechny získané byty ze zdrojových serverů jsou očištěné o byty nabízené současně v developerských projektech a také je zajištěno započítávání více výskytů (duplicity apod.).
Poznámka: Z důvodů výrazných cenových extrémů budeme na počátku zveřejňovat průměr i střední hodnotu (medián).

Žádné komentáře:

Okomentovat