přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 11. října 2012

Co nám (ne)prozradí průměrná cena za čtvereční metr bytů


V současné době ekonomické krize je rozhodujícím faktorem pro prodej nového bytu v Praze jeho cena. Zájemce o koupi si může vybírat z velkého množství volných bytů v mnoha developerských projektech a jako srovnávací kritérium nejčastěji využívá průměrnou cenu za metr čtvereční. Praxe však ukazuje, že tyto údaje nemusí být srovnatelné a uváděné číslo tak může klamat. Zejména je nutné si zjistit, zda uváděná cena bytu zahrnuje také cenu za garáž, sklep a jiné příslušenství a také zda je s DPH.


V praxi se používá nejméně pět různých metod výpočtu průměrné ceny za čtvereční metr bytu. Každá z metod pochopitelně vede k jinému výsledku. Výpočty provedené různými metodami u téhož bytu se tak mohou lišit až o 23 tisíc korun za čtvereční metr! 

Některé výpočty mohou průměrnou cenu extrémně deformovat. Stačí, aby byl malý byt vybaven rozsáhlou terasou nebo zahradou a cena vypočtená pomocí některých vzorců může klesnout o třetinu, v krajních případech až o polovinu.

Nástroj srovnání cen
Společnost Trigema proto jako první na trhu přichází s novou službou pro potenciální zákazníky. Na stránkách projektu 2Barevné Letňany nabízí přímo v ceníku interaktivní srovnání, kde jsou popsány všechny používané metody výpočtu průměrné ceny za metr čtvereční a  takto vypočtené ceny jsou u každého bytu uvedeny v přehledné tabulce

Zájemce o byt má tak snazší úlohu při porovnávání cen s konkurenčními projekty. Může také snáze porovnávat, zda této ceně odpovídají další vlastnosti bytu, jako poloha, kvalita materiálů, úroveň vybavení, dopravní dostupnost, občanská vybavenost v okolí atd. 

Neobvykle nízká cena u některých jiných totiž obvykle vyvažuje jejich handicap  – například sousedství rušného dopravního tahu, skládky, průmyslového komplexu, špatné spojení nebo levné materiály použité při stavbě.

2Barevné Letňany
2Barevné Letňany se nacházejí se při ulici Beranových, přímo u zastávky městských autobusů Staré Letňany. V první etapě vzniká novostavba tří pětipodlažních domů, v každém je umístěno 23 bytů. 

V současné době je výstavba na úrovni druhého nadzemního podlaží. Přes tuto ranou fázi výstavby  již je prodáno 30 % bytů. Nové byty v Letňanech patří k nejžádanějším.
Skladba bytů napovídá, že 2Barevné Letňany jsou ideálním bydlením pro aktivní rodiny s dětmi. Napomáhá tomu i specialita projektu – u domů je ohrazená zelená zóna, ve které mohou rodiče nechat děti hrát, aniž by se museli strachovat, zda nevyběhnou na ulici.

Dominantní barvou fasád je zelená, která je vždy doplněna druhou, neutrální barvou. Zelená symbolizuje spojení s přírodou – a to nejen se zelení u domů - vždyť nově založený letňanský lesopark je nedaleko.

Žádné komentáře:

Okomentovat