přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 3. října 2017

3Q - Úvod I: Další cenový růst


Třetí kvartál roku 2017 ukázal, že nedostatečná nabídka způsobila další cenový růst, který tak už v případě prodaných bytů přesáhnul hranici 80 tisíc korun za m2. Zatímco v Praze činila ke konci září průměrná cena za prodaný byt 83 150 korun na m2, ve Středočeském i Plzeňském kraji to bylo necelých 50 a v Jihomoravském 51 500 korun za m2. 

Podíváme-li se detailněji na samotnou cenovou strukturu prodávaných bytů v hlavním městě, zjistíme, že většina z nich je už v cenové hladině nad 50 tisíc korun za m2.  Pod touto úrovní se pohybuje již jen okolo 30 procent prodávaných bytů. V předchozím čtvrtletí to přitom bylo ještě okolo 50 procent. Pro srovnání: průměrná cena bytů v regionech se aktuálně pohybuje na úrovni necelých 49 tisíc korun za m2. Před rokem byla ve stejném období průměrná cena nižší o 20 a v regionech o 14 procent.

Současně došlo v Praze k dalšímu propadu prodejů a naopak k pokračujícímu nárůstu prodejů v regionech. Kvůli tomu se prohloubil trend z předchozích měsíců, který ukazuje, že hlavní město již není jediným tahounem trhu s byty. Obdobná situace jako v Praze panuje také v Brně.

V hlavním městě se ve třetím čtvrtletí prodal nejnižší počet nových bytů od roku 2013. Naopak v regionech nejvyšší za posledních sedm čtvrtletí, odkdy Trigema tento segment sleduje. 

Žádné komentáře:

Okomentovat